Tuesday, April 12, 2011

Kucing Comel

 MMiiaaaawww....
 salam sayang dan purr...purr.. hari ni..tema adalah kucing tomey.. aku memang suka giler kucing..jangan citer la.. sayang kat kucing ni sampai pernah jadi ibu angkat kucing.. haha.. pernah makan sepinggan dengan kucing lagi..eheh..

Menjadi Ibu Angkat Kucing

dulu lepas SPM'06.. aku ternampak seekor kucing comey yang sarat...so.. aku pun bagila makanan.. dah setiap hari datang and siap tido umah lagi..so.. jadila hak milik aku dan family untuk sementara.. setelah disuap dan ditimang kucing tu setiap hari.. hari yang ditunggu tiba.. aku dan family members resah menunggu di luar kotak..
"miaaw..miaaw.." 
4 ekor offspring telah selamat dilahirkan.. tapi malang.. baru berumur seminggu.. ibu kucing meroyan dan mati kekerasan di bawah kereta milik bapaku... 4 ekor kucing menjadi yatim sekelip mata.. bapak diaorang langsung tak datang tuntut..so.. aku menjad ibu susuan kittens.. dari saat itu.. bermula kehidupan sebagai parent.. setiap 2 jam aku akan belai kucing2 ni.. bagi susu.. mula-mula kittens ni taknak..aku guna syringe (yang doktor guna untuk inject tu..tapi tanpa jarum) suap setitik demi setitik susu.. tapi tak berjaya.. so.. aku guna jari kelingking and sapu sikit2 pada bibir kittens.. 4 ekor..sume aku jaga... ada 2 jantan..2 betina.. Mickey, Fifi, Mimi dan Putih.. hehe.. dah besau sikit aku bagi makan ikan bilis and nasi.. kadang2 beli whiskas.. hehe..

suatu hari aku dapat surat.. aku dapat sambung blaja obersea.. sian anak2 aku..sape nak jaga diorang nanti.. tapi demi masa depan.. aku buat keputusan untuk sambung blaja.. (minta adik2 aku jaga and bagi makan) aku lanjutkan pelajaran ke LONDON (londang: melaka).. so.. sebulan sekali balik tengok anak2..

tapi satu hari..aku balik.. aku panggil nama setiap sekor.. biasanya anak2 aku akan sambut kepulangan aku dengan 'miaw' yang bertalu-talu.. rupanya, adik2 aku cakap, anak2 aku kena curik..4 ekor sekaligus.. takpela.. daripada Allah mereka datang, kepada Allah diorang kembali.. sedih giler..tapi nak buat macamne..kan? gambar2 ni bukan gambar kucing aku..just google je..


 banyak sahabat dan cerita kisah zaman nabi yang orang masuk syurga sebab tolong makhluk Allah s.w.t yang lain.. aku berharap dapat jadi salah seorang yang macam tu.. insyaAllah.. mahal harganya nak masuk syurga Allah.. sebab tu..kat dunia ni..kena kumpul pahala bebanyak..ikhlas @ x kadang2 tak penting..yang penting tu kita buat..ikhlas @ x..Allah yang tahu..Allah yang nilai..


Nabi Muhammad pun sukakan kucing.. so.. kan perbuatan Nabi Muhammad tu sunnah..kalau kita ikut sunnah..kan dapat pahala.. insyaAllah.. setiap yang baek..Allah akan balas jugak dengan kebaikan.. Amin...

so, marilah pakat semua bela kucing.. hehe.. ^_^ ini gambar anak2 masa kecik..gambar Mimi takde sebab dia awal2 dah kena kidnap...huhu

Ini Putih
Fifi

Mickey

Mickey


dari Insan yang kenyang lapar kerana Allah ^_^

7 comments:

  1. saye pon sukeeeeeee kuceng jugak... =))

    kat umah sewa ni pon ada bela ibu sekor dgn anak sekor.


    btw, me also umt-ians. =))

    ReplyDelete
  2. alaaaaaa...
    nak kuceng laa ..
    pakkcekk !! ite nak mickey :)

    ReplyDelete
  3. chacha: hehe... umah sewa ktne? upload la gmbar kucing tu..hehe.. okay.. dh follow blog chacha

    nadea: hehe.. mickey dh kne culik la..uhuhu.. nnt nk cari kucing n bela yg baru..hehe.. tomey kn mickey...mcm tuan dy..hehe

    ReplyDelete
  4. cm kenal je kucing google tu hehe

    ReplyDelete
  5. hehe.. knal ek? hehe.. nthla..

    ReplyDelete
  6. Alah...cumil2nyer...akak pun suker sgt kucen2 ini..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Since you Left Me..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Setinta pena Mencoret

jika hari ini aku lalai,
tolong ingatkan aku,
tentang masaku yang sia-sia,
tentang kesibukanku dengan dunia,
tentang rinduku yang menggila,
tentang kataku yang merapu saja,
tentang cintaku yang sia belaka.
tentang bekalanku ke sana,
tentang ajalku yang hampir tiba,
tentang sendirianku di dalam tanah,
tentang gelapnya kubur kita,
tentang duniaku yang fana,
tentang akhirat yang abadi jua.